PowerMama van de maand: Carla Costa - PowerMama

PowerMama van de maand: Carla Costa

PowerMama van de maand: Carla Costa

Carla Costa is voor velen wellicht een bekende naam. Misschien ken je haar uit de CrossFit-scene, als oud-Games-atlete, als de fitste vrouw van Afrika of je hebt haar naam gelezen in het interview met PowerMama van de maand Brenda van Zaanen-Koolhaas.

Wij kennen Carla als de coach met de baby op haar rug, dit plaatje typeert haar; werken en voor haar dochter zorgen en dit op een vanzelfsprekende manier combineren. Een echte PowerMama dus. We hopen dat jij het net zo inspirerend vindt als wij.

Carla is haar loopbaan begonnen als jurist, zij is gespecialiseerd in internationaal strafrecht en mensenrechten. Daarnaast heeft zij een dubbele topsportcarrière achter de rug, zowel in kanoën als in CrossFit. De half-Kaapverdiaanse is geboren in Angola. Toen ze klein was verhuisde haar moeder naar Rotterdam waar Carla is opgegroeid. Ze heeft heel veel mooie maar ook verdrietige herinneringen aan Nederland. Na jaren in Nederland gewoond te hebben voelde ze zich nog steeds geen Nederlandse.

Haar eigen box in Angola

Al een hele tijd speelde Carla met de gedachte om een box te starten in Angola maar om diverse redenen kwam het er niet van. Toen ze in Angola was om een opleiding te geven kreeg ze de kans om een box op te bouwen. Deze kans kwam op het ideale moment, alles viel samen en ze greep hem graag aan. Het gaf haar ook de mogelijkheid om op haar eigen manier te gaan werken en mensen op haar manier te begeleiden. Carla houdt van een individuele benadering waarbij ze mensen coacht op hun eigen niveau en binnen hun eigen mogelijkheden. Carla: “Iemand die nooit gesport heeft en tot nu toe amper bewoog moet je eerst in beweging krijgen, dan leer je ze goed bewegen en daarna ga je pas de belasting en de intensiteit verhogen. CrossFit wordt door veel beginnende atleten als wedstrijdsport gezien. Ze zien anderen dingen doen en willen dat ook, zonder eerst de tijd te nemen om de onderdelen goed aan te leren. Zo krijg je blessures en dat is zonde. Ik zet CrossFit liever in als manier om goed te leren bewegen in het dagelijks leven.”

Ik ben nog steeds heel blij dat ik deze stap gezet heb en dat ik samen met Otchali verhuisd ben van Twente naar Angola. Als buitenstaander is het lastig om hier te starten. Gelukkig kreeg Carla de juiste hulp waardoor ze ook alle vergunningen rond kreeg en dat is redelijk uniek.

Ze runt de box (CrossFit Talatona in Luanda) niet alleen. Binnen de samenwerking heeft iedereen eigen taken en verantwoordelijkheden. Carla doet alle inhoudelijke zaken. Van de programmering tot het opleiden van de trainers. Ze zijn sinds februari dit jaar open en hebben al 200 leden. Zo’n start van een nieuw bedrijf is altijd zwaar maar als je het combineert met de zorg voor een dochter (die Carla alleen opvoedt), borstvoeding en slapeloze nachten is het extra uitdagend. Carla: “Ik wist niet wat moe zijn inhield tot ik moeder werd. Maar hoe moe je ook bent, toch ga je maar door want stoppen is geen optie. De zorg voor mijn dochter en het werk in de box kan ik beide niet on hold zetten of aan een ander overdragen. Trainen doe ik ook veel te weinig. Tegenwoordig noem ik het bewegen ipv trainen. Ik kan mezelf wel aanzetten maar uitzetten is er niet bij. Ik herstelde niet meer omdat ik amper sliep. Ik heb al eens eerder een burn-out gehad, herken de symptomen en probeer herhaling te voorkomen. Otchali slaapt naast mij en wordt altijd wel even wakker om te drinken. Ik ben dag en nacht voor haar aan het zorgen. Moederschap is topsport.”

Vrouwen zijn verschrikkelijk sterk, hoezo het zwakke geslacht?

Carla vindt het interessant om te zien hoe andere vrouwen hun werk combineren met het moederschap. In haar geval zijn er geen afgebakende tijden voor werk en privé, alles loopt door elkaar heen en werken en zorgen doet ze tegelijk. Carla vertelt dat ze voordat ze moeder werd allerlei meningen en ideeën had over hoe het is om moeder te zijn. Nu denk ik achteraf: “Muts, houd je mond, ik had geen idee, je weet niet wat het is tot je het zelf meemaakt.”

Vrouwen zijn verschrikkelijk sterk, waarom we het zwakke geslacht genoemd worden is voor Carla een raadsel. Ze vindt dat er wel een verschil is tussen sterk zijn omdat het kan en sterk zijn omdat het moet. Nadat een vrouw zwanger geweest is en een bevalling heeft meegemaakt ziet ze vaak zelf ook pas hoe sterk ze is. Dit vindt Carla ook het mooie aan het trainen van zwangere vrouwen. Zwangerschap verandert je hele lichaam. Het fascineerde haar altijd al enorm, ook voordat ze zelf moeder was. Ook het feit dat alles op mannen gericht is (trainingsleer, medische kennis, noem maar op) zorgde ervoor dat Carla meer wilde weten van zwangerschap en dan met name in relatie tot training. Carla: “De richtlijnen zijn niet duidelijk, nog steeds niet. Het is de grootste impact die je kunt hebben op je lijf, groter dan iedere andere verandering die je in je leven ondergaat, en dan zou je na zes weken alles weer mogen doen? Dat is het advies dat vrouwen vaak krijgen. Maar wat is dan alles? Een marathon lopen? Ik wilde alles weten zodat ik wel de juiste adviezen kon geven, gefundeerde adviezen zodat vrouwen op een veilige manier weer aan de slag kunnen.”

Grote verantwoordelijkheid naar vrouwen

Carla besloot te beginnen met het Amerikaanse programma Birthfit. Dat was een mooie basis maar daarna had ze alleen nog maar meer vragen, ze wilde meer begrijpen van zaken als verzakkingen, diastases en bekkenpijn. Toen is ze zelf verder gaan leren en dat doet ze nog steeds.

Peripartum coaching, het coachen van vrouwen tijdens en na de zwangerschap, boeit Carla enorm, het is ontzettend veelomvattend. Het is dezelfde passie die zij voelde toen zij vrouwenrechten deed. Vrouwen hebben namelijk recht op goede begeleiding.

Ze voelt een grote verantwoordelijkheid naar vrouwen, zeker ook in Angola. Voor Carla gaat het niet om sterke billen of een mooie buik, het gaat veel verder dan ijdelheid. Het gaat om kennis van je eigen lichaam, weten wat er gebeurt, wat wel of niet normaal is en wat je kunt doen om klachten te voorkomen of op te lossen zodat je je sterk en zelfverzekerd voelt. Ze verbaast zich vaak over hoe slecht vrouwen hun eigen lijf kennen, om droevig van te worden. Iets simpels als het aan- en ontspannen van de bekkenbodem is voor veel vrouwen totaal onbekend. Sporten na de bevalling is in Angola ook nog helemaal niet gebruikelijk, het wordt zelfs raar gevonden, terwijl het zo belangrijk is.

Boodschap: love yourself! En geef elkaar een mother shower in plaats van een baby shower.

De boodschap die Carla vrouwen graag mee wil geven is: “Laten we eerlijk zijn met elkaar, over wat het betekent dat je na de zwangerschap jezelf even niet herkent. Ook als je goed getraind was. Dit is voor veel vrouwen de realiteit en dat kun je maar beter weten zodat je er niet van schrikt en aan de bel durf te trekken en om hulp durft te vragen. Laten we echt over dingen praten, niet alleen sterk en stoer doen maar elkaar echt vragen hoe het gaat en eerlijk antwoord durven te geven. We moeten moederschap echt maken. De meeste vrouwen hebben nu geen idee waar ze aan beginnen. Je krijgt klachten die je nooit eerder hebt gehad, zere polsen van het sjouwen (ook de sterkste atleten), zere tepels, uitputting, onzekerheid, al die dingen.

Ik wil zeggen: zorg voor jezelf, jij bent er ook nog. En heb een beetje meer compassie voor jezelf, je hebt fantastisch werk verricht, love yourself! En verwacht vooral niet van jezelf dat je na zes weken weer ‘normaal’ bent, wat dat ook inhoudt. Vrouwen verwachten van zichzelf en van elkaar dat ze er zo snel mogelijk weer uitzien alsof je geen kind hebt gehad. Waarom?! Ik stel voor dat we voortaan een mother shower doen in plaats van een baby shower.”

Wil je meer over haar lezen, check dan ook dit interview dat onlangs met haar verscheen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *