Corona en zwangerschap

Deze corona-crisis is voor ons allemaal een vreemde tijd. Alles staat stil, iedereen zit thuis en er is een kans dat je besmet raakt met een virus waarvan we niet goed weten wat het effect precies is. Veel onzekerheid dus. Als je ook nog zwanger bent is deze periode nog een tikkeltje spannender. Ben je dan extra kwetsbaar? Is het risico groter? En wat doet het coronavirus met iemand die zwanger is of met een ongeboren of pasgeboren kindje?

We zouden jullie heel graag een pasklaar antwoord geven maar helaas hebben we nog niet alle antwoorden.
Wat we wel weten is dit:

  • Hygiëne is superbelangrijk, normaal gesproken natuurlijk al maar nu helemaal. Handen wassen en neem het afstand houden echt serieus, beperk sociale contacten tot het hoognodige.
  • Het RIVM geeft aan dat zwangere vrouwen niet meer of minder kans maken om het virus op te lopen dan niet-zwangere vrouwen. Als het wel gebeurt, is het verloop volgens het RIVM hetzelfde. Ook is er geen verwacht verhoogd risico op een miskraam of aangeboren afwijkingen.
    In het buitenland worden zwangere vrouwen wel als verhoogde risicogroep aangemerkt. Voor zover wij hebben kunnen zien is hier nog geen onderbouwing voor maar dat is geen reden om laks te zijn. Dit virus is relatief nieuw en de effecten op lange termijn zijn nog niet voldoende bekend. Daarom raden wij je aan om alle bekende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen en de berichtgeving in de gaten te houden.
  • Wij zijn groot voorstander van inspanning en ontspanning om gezond en fit te blijven en raden je normaal gesproken aan om dit onder goede begeleiding te doen maar nu even niet. Ook als jouw (personal) trainer zegt dat 1-op-1 of outdoor best wel kan, is het raadzaam om de risico’s goed af te wegen en zelf een inschatting te maken of de resultaten opwegen tegen de risico’s. Wij adviseren onze PowerMama coaches om geen training meer te geven. Blijf echter wel in beweging. Je kunt buiten wandelen en fietsen en thuis wat oefeningen of stretches doen. Als je dit samen met anderen wilt doen en inspiratie wilt hebben voor online workouts kun je lid worden van onze nieuwe Facebook-groep ‘PowerMamas Unite’.

Wat kun jij verder doen?

  • Bij mensen uit de buurt blijven is lastig wanneer je bijna gaat bevallen maar beperk contact echt tot de noodzakelijke hulpverleners. Ook je kraamtijd zal heel rustig zijn want bezoek is echt niet toegestaan als de kraamverzorgende er is want je wilt niet alleen jezelf en de baby beschermen maar ook de kraamverzorgende om uitval van kraamzorg zoveel mogelijk te beperken. Maar eigenlijk is zo’n rustige kraamweek helemaal niet zo gek. Meer rust voor jou en de baby is altijd goed, familie kan meekijken via facetime en kraambezoek komt later allemaal wel. Of zoals Vroedvrouw Margot zo mooi zei: “Kraambezoek wordt raambezoek”.
  • Zorg wel voor hulptroepen op afstand. Je weet nooit of je partner, verloskundige of kraamhulp het virus krijgt, of jij zelf misschien, dus regel versterking. Sein ook vast de buren of vrienden uit de buurt in, maak een appgroep aan en zorg dat mensen weten dat ze stand-by moeten staan voor je. Vraag ook om hulp, ze kunnen boodschappen voor je doen, gezonde maaltijden voor je verzorgen en afgeven, misschien tijdelijk je kinderen opvangen, dat soort dingen.
  • Maak je je zorgen? Bel je verloskundige. Zij staan voor je klaar om je te helpen en je vragen te beantwoorden dus maak hier gebruik van.

 Handige links:

Veel sterkte in deze vreemde tijden en laten we hopen dat we binnenkort weer lekker ons huis uit kunnen. Tot die tijd maken we er het beste van. You got this Mama!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *