PowerMama van de maand; Rianne van ’t Veer

De PowerMama van de maand december is Rianne van ’t Veer. Rianne is 29 jaar en woont samen met vriend Kees, dochter Nine en hond Timmie in Leeuwarden. Samen hebben zij CrossFit Honest.

PowerMama vd Maand Rianne

Wij kennen Rianne als een van onze PowerMama coaches. Bij CrossFit Honest geeft zij het PowerMama programma, niet alleen in groepsverband maar ook 1-op-1.Naast PowerMama coach is Rianne zelf ook moeder, lees hier hoe zij terugkijkt op haar zwangerschap, hoe het moederschap haar bevalt en hoe zij dit combineert met haar twee banen. Ze geeft een eerlijk inzicht in haar eigen ervaringen, die niet altijd even rooskleurig waren, en daarom des te mooier dat ze dit met ons deelt. Ook sluit ze af met een belangrijke tip voor alle moeders, lezen dus!

Pats boem zwanger
Allereerst willen we natuurlijk weten hoe Riannes zwangerschap van Nine is verlopen: “Ongeveer drie jaar geleden dachten Kees en ik dat we misschien, bijna, zo ongeveer, wel een beetje klaar waren voor een mini-mix-mensje van ons tweeën. We konden het voor mijn gevoel wel gaan proberen, want na wat research (há) had ik gelezen dat het gemiddeld zo’n zes tot acht maanden duurt voor je zwanger bent. Tijd zat om nog iets meer aan het idee te wennen dus! Groot was onze schok toen we pats boem meteen zwanger bleken te zijn (nou ja, het ging natuurlijk niet helemaal vanzelf hè).”

Haar eerste reactie was: “Wow! Blijdschap maar vooral ook ongeloof heersten tijden de eerste weken van mijn zwangerschap. Ik vond het zo’n gek idee dat ik een kind zou krijgen en dat ik dus een moeder zou worden.”

Trots maar ook gigantisch misselijk
Het was echter niet alleen blijdschap tijdens Riannes zwangerschap, wat flink overheerste was de intense misselijkheid die ze voelde. Het begon in week zes en werd (pas) bij week veertien iets minder. Voorheen trainde Rianne gemiddeld zo’n vijf keer in de week en nu lag ze hele dagen op de bank. Ze kon eigenlijk niks meer en leefde op crackers en lolly’s. Tegen de tijd dat ze zich iets beter ging voelen, was haar lichaam behoorlijk verzwakt. Trainen deed ze daarna wel weer, maar niet zoals zij het zich had voorgesteld. Dit maakte dat ze het zwanger zijn best zwaar vond. “Ik was trots op mijn buik en ons kindje dat daarin groeide, maar ik had moeite met het loslaten van het beeld dat ik van mezelf had.”

Een zware start
Toen Rianne 38.6 weken zwanger was werd na een thuisbevalling van ongeveer 14 uur haar meisje Nine (spreek uit als: Niene) geboren. Vaak wordt gedacht dat de bevalling zwaar is en dat je daarna kunt gaan herstellen maar in Riannes geval was dat anders. Maar toen begon het pas. Rianne: “Lang verhaal kort; Ik vond het zwáár. Heel zwaar. De slapeloosheid, de onzekerheid, de verantwoordelijkheid en het ontbreken van die bekende grote roze wolk. Ik heb best wel geworsteld met het gevoel dat ik een slechte moeder was. Want nee, ik was niet meteen verliefd op mijn kind en nee ik vond het niet altijd leuk. Ik miste mijn oude leven, de vrijheid die ik had en slaap, heel veel slaap.”

PowerMama vd Maand Rianne

Gelukkig, toch nog verliefd
Pas toen Nine bijna een jaar werd kwam Rianne in een beter ritme. Ze was gestopt met de borstvoeding (wat ze op zich al zwaar vond), Nine ging beter slapen, er kwam weer wat regelmaat in Riannes trainingen en eindelijk werd ze dan toch halsoverkop verliefd op haar dochter. Rianne: “En nu nog steeds elke dag een beetje meer. Het is geweldig om te zien hoe ze zich ontwikkelt en hoeveel ze op ons lijkt (de bekende spiegel). Het is een onwijs lief, onderzoekend meisje met een gezond gevoel voor drama. Inmiddels geniet ik echt volop van het moederschap.”

CrossFit zal sowieso een deel van Nines leven zijn
Nine gaat momenteel één dag in de week naar ‘Pake’ & ‘Beppe’ (fries voor opa en oma) en twee dagen naar de opvang. Rianne werkt nog een klein aantal uren als maatschappelijk werkster (ZZP) en tijdens Nines opvangdagen is Rianne nu voornamelijk voor de box aan het werk. Om de week geeft ze op woensdag een mama-uur. De Honest mama’s kunnen dan hun kids meenemen en toch lekker even sporten. Nine gaat dan ook mee. Rianne: “Ik vind het heerlijk dat ik tijd met mijn dochter en werk/sport kan combineren. Daarnaast vind ik het belangrijk dat zij zich goed voelt in de box. Want hoe je het ook wendt of keert, CrossFit zal een deel van haar leven zijn.”

PowerMama vd Maand Rianne

Als Rianne Nine op dinsdag- en vrijdagmiddag ophaalt van de opvang gaan ze ook nog even langs de box. ‘Heit’ (fries voor papa) traint dan vaak zelf een uurtje tussen het coachen door. “Soms doet Nine even mee dus inmiddels zijn burpees, push ups, snatches, squats en pull ups (moet je wel even je fantasie gebruiken) gewoon onderdeel van het repertoire. Trotser kan je mij niet krijgen!”

Terugblik op haar eigen postpartum training
Vorig jaar juni heeft Rianne de opleiding van Core Academy gevolgd. Ze geeft aan hier veel van geleerd te hebben, niet  alleen voor haar werk als coach maar ook voor haarzelf en haar eigen zwangerschap/herstel. Terugkijkend zegt Rianne: “Ik ben zelf eigenlijk te snel en te gek gaan trainen. Ik had een enorme drang om me te bewijzen, juist omdat alles zo anders was geworden, wilde ik dat CrossFit nog ‘normaal’ was. Dit is niet altijd even wijs geweest. Ik kwam erachter dat ik best wel een diepe diastase heb waar ik mee aan de slag moet. Wat ik fantastisch vind is dat ik alle (nieuwe) mama’s die bij ons trainen of bij ons binnenstappen wél de juiste begeleiding kan bieden.”

Tips

PowerMama vd Maand Rianne

Riannes tips voor alle (aanstaande) mama’s zijn heel waardevol:

  • Leg de lat niet te hoog en zorg ook goed voor jezelf. Je kindje heeft er veel meer aan als jij ook goed in je vel zit.
  • Oh en maak gebruik van je netwerk! Vrienden, je (schoon)ouders, opa’s & oma’s etc, neem de hulp aan die je geboden wordt, zonder schuldgevoel. Ik voelde me al snel bezwaard maar iedereen wordt er beter van als je het samen doet.

Ken jij ook een echte PowerMama?

Weet jij iemand die we ook zeker zouden moeten interviewen voor deze rubriek? Tip ons gerust op info@coreacademy.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *